EZT OLVASTA MÁR?
×

Bizonyos eljárásokban 2026-ig maradhatnak a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók

Szerző:  dr. Günther Balázs,  Horváth Kornél

Utolsó frissítés: 2024.05.08. 14:53

Közzétéve: 2023.06.18. 08:37

Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvénytervezet hatálybalépését követően jelentős változásokat fog eredményezni a közbeszerzési eljárásokban is. A tervezetten 2023 júliusától hatályos jogszabály alapján a közbeszerzési törvényből (Kbt) kikerülnek a felelős akkreditált közbeszerzési szakértőkre (fakszok) vonatkozó rendelkezések, és ezek helyébe az állami közbeszerzési szaktanácsadó lép. Egy, a törvény elfogadását megelőzően megszületett módosítási javaslat azonban bizonyos esetekben 2026. június 30. napjáig megtartaná a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadókat.


Az „Eltűnnek a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók a közbeszerzési eljárásokból?” című cikkünkben írtunk azokról a várható változásokról, amelyekről a sajtóban úgy számolt be, hogy Lázár János kizárná a közbeszerzésekből a külsős tanácsadókat. Az állami építési beruházások rendjéről szóló törvény (Beruházási törvény) olyan új rendelkezésekkel egészítené ki a Kbt-t, amely szerint a Beruházási törvény hatálybalépése napján a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenységről szóló 257/2018. (XII. 18.) Korm. rendelet alapján a Közbeszerzési Hatóság által vezetett felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó névjegyzékben szereplő felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó a törvény erejénél fogva az állami közbeszerzési szaktanácsadói névjegyzékbe vételre kerül. A fakszok csak a már folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokat fejezhetnék be, de új eljárásban már nem járhatnának el.

A Beruházási törvény elfogadását megelőzően benyújtott módosítási javaslat alapján Kbt. „Átmeneti rendelkezések” alcímébe illesztett rendelkezéssel fogják azt biztosítani, hogy bizonyos közbeszerzési tárgykörök tekintetében az ajánlatkérőknek legyen elegendő idejük az új szabályozás alkalmazására való felkészülésre. A módosítási javaslat szerint 2026. június 30. napjáig a kormányrendeletben meghatározott közbeszerzésre kötelezett szervek árubeszerzésre, vagy szolgáltatás megrendelésre irányuló közbeszerzési eljárásaikba a törvényjavaslat hatályba lépése előtti napon hatályos szabályok alapján felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót vonhatnak be. Kiemelendő, hogy az előző mondatban hivatkozott kormányrendelet még szintén nem létezik, így egyelőre az ideiglenes mentesítéssel érintett ajánlatkérői kör sem ismert. Szintén a Beruházási törvény összegző módosítási javaslata tartalmazza azt a rendelkezést, mely a Kbt. felhatalmazó rendelkezéseit egészíti ki azzal, hogy a kormány külön rendeletben határozhatja meg a fenti ajánlatkérői kört. Látható, hogy az építési beruházásokra ez az átmeneti rendelkezés nem alkalmazható, tehát ezekben a közbeszerzési eljárásokban már csak állami közbeszerzési szaktanácsadók bevonására lesz lehetőség.

Lényeges, hogy árubeszerzés, vagy szolgáltatás megrendelés esetén felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadóként az folytathatja tovább a tevékenységét – a törvényjavaslat hatálybalépését követően – 2026. június 30. napjáig, aki a törvényjavaslat szerint nem vállalja, hogy állami közbeszerzési tanácsadóként végzi a tevékenységet. Az átmeneti rendelkezés alapján érintett felelős akkreditált közbeszerzési tanácsadók a névjegyzékéből nem lesznek törölhetők.

A Kbt. felhatalmazó rendelkezéseit a fentieken túl tovább módosítja a Beruházási törvény összegző módosítási javaslata, melynek értelmében az eddig a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók tevékenységére, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység feltételét képező közbeszerzési gyakorlatra és annak igazolására, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók nyilvántartásba vételére, a nyilvántartásba vétel folyamatára, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók névjegyzékére, annak vezetésére, a névjegyzékbe vétel feltételeire, a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadók szakmai testületére, valamint a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadói tevékenység feltételét képező felelősségbiztosításra vonatkozó szabályok kormányrendeletben történő meghatározását egy az egyben az állami közbeszerzési szaktanácsadókra cseréli a jogalkotó. A módosítás szövegéből – egészen pontosan abból, hogy a módosító rendelkezés csak a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadót „cseréli” állami közbeszerzési szaktanácsadóra – arra lehet következtetni, hogy habár a titulusból a „felelős” szó eltűnt, továbbra is szükséges lesz valamiféle felelősségbiztosításra annak ellenére, hogy az állami közbeszerzési szaktanácsadóknak a Kbt. 5. (1) bekezdés a), b) pontja, Kbt. 5. § (1) bekezdés c) pont ca), cb) alpontja szerinti ajánlatkérő szervezetek valamelyikével létesített foglalkoztatási jogviszonyban kell tevékenykedniük.

A részletszabályok ismeretének hiányában elmondható, hogy még a fenti módosító rendelkezések hatályba lépésével is bizonytalan marad a fakszok, különösen a tevékenységet vállalkozóként, ügyvédként ellátó szakértők helyzete.
 

 

Közbeszerzést érintő kérdéseivel forduljon bizalommal a Procport Consulting Kft-hez

IDŐBEN ÉRTESÍTJÜK ÖNT
A KÖZBESZERZÉSI AKTUALITÁSOKRÓL

INGYENES hírlevelünkben friss jogszabály-magyarázatokat, szakcikkeket, hatósági iránymutatásokat ajánlunk. Információink segítenek Önnek eligazodni a közbeszerzések világában!

Feliratkozás itt